IFLA-laitumelle suuntaamassa

Hieno tarjous omalta kirjastoltamme päästää kaikki halukkaat lähtijät IFLA-laitumelle! Mahdollisuus on ällistyttänyt monia kollegoja pitkin Suomea: ”Ettäkö kaikki halukkaat?” Lentävä kalakukko sujjauttaa kuopiolaiset, ainoa oikea liitävä karjalanpiirakka (siis juna…) hulumauttaa joensuulaiset elokuiseen kirjastomaailman napaan Helsinkiin.

Pikkiriikkisen kongressikokemukseni perusteella yksi odottamani ohjelma on päästä kuulemaan vierailevia juhlapuhujia, joita ohjelmassa tituleerataan nimikkeillä keynote tai plenary speaker. Kun hänellä on vankkaa osaamista omalta alueeltaan, laajaa näkemystä maailman menosta, ja kun hän osaa vielä taiten – mutta ei liian tiukkaan – punoa esityksensä kongressin teemoihin, kirjastolaisenkin nutturan (tai jos ei ole, otsaryppyjen) pidikkeet saattavat vapautua sfääreihin, joissa asiat yhdistyvät uudella tavalla, aivosoluja vaivataan toiseen järjestykseen, ja löytyy pieni tai suuri oivallus ilahduttamaan elämää, jopa työelämää.

Helsingin IFLAn suomalaiset nimet ovat suurena humanistina tunnettu, kansainvälisen uran tehnyt oikeuslääketieteilijä Helena Ranta, kaikkien suomalaisten tuntema kulttuuripersoona Peter von Bagh – joka vastikään oli valitsemassa maailman 50 parasta elokuvaa – sekä aikuiskasvatustieteen professori Yrjö Engeström. Engeströmin kiinnostuksen aiheita on työelämän kehittäminen, ja siellä knotworking, solmutyöskentely. Hän on ollut kehittämässä Helsingin yliopiston kirjaston kanssa uudenlaista kynnyksiä poistavaa palvelukonseptia, missä tutkimusryhmät ja kirjaston asiantuntijat työskentelevät yhdessä muodostamalla tarpeen mukaan ”solmuja”, työryhmiä. Näitäpä kynnysten poishiomisia on omassakin työssä pohdittu. Lisätietoa löytyy vaikkapa uusimmasta IFLAn innoittamasta Signum-lehden artikkelista, josta on linkit myös tutkimushankkeeseen syventyvään artikkeliin sekä loppuraporttiin.

Ulkomaisena vieraana kuullaan mediatutkimuksen professori Siva Vaidhyanathania. Hän tuntuu olevan aktiivinen mediapersoona. Vaidhyanathanin intresseissä on erityisesti älyllisen pääoman, julkaistun tiedon ja informaation asema yhteiskunnassa. Tällä hetkellä hän taistelee tuulimyllyjä vastaan; uusimman kirjan nimi on The Googlization of everything (and we why should worry) – Miksi meidän tulisi olla huolissaan kaiken googlettumisesta. Vaidhyanathanista löytyy lisää Helsingin IFLAN sivuilta.

Avoimin mielin laitumille kirmaamaan, ajatuksia ja kokemuksia vastaanottamaan!

Mainokset
Kategoria(t): IFLA, Itä-Suomen yliopiston kirjasto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s