IFLA 2012 satelliittikokous Kuopiossa

Kuopiossa järjestettiin jo neljännen kerran Varastokirjaston isännöimä ja paikallisten kirjastojen kanssa yhteistyössä toteutettu kokoelmapoliittinen kansainvälinen seminaari 8.8. – 10.8.2012. Aikaisemmat konferenssit on pidetty vuosina 1999, 2004 ja 2009. Tällä kertaa sillä oli myös IFLAn satelliittikokouksen status. Mukana oli osallistujia ja puhujia ympäri maailmaa ja aiheena ajankohtainen painettujen ja vähänkäytettyjen kokoelmien säilyttäminen ja käyttöönsaatto eli virallisesti: Global policies, Imperatives and Solutions for the Efficient Library Collection Management and Access to Less Used Documents.

Taloudellinen lama, tehokkuusvaatimukset ja painettujen aineistojen määrän kasvu on aiheuttanut sen, että ympäri maailmaa kirjastot hakevat tehokkaita, taloudellisia ja sekä kokoelmien säilyttämistä että helppoa käyttöönsaamista palvelevia ratkaisuja. Tällä hetkellä näyttää siltä, että erityyppisten yhteenlittymien yhteiset varastot alkavat levitä ympäri maailmaa – Suomen Varastokirjasto on toiminut tälle toiminnalle selvänä pioneerinä ja esimerkkinä. Tavoitteena tässä on poistaa päällekkäinen varastointi, tehostaa ja automatisoida aineistoin säilyttämistä ja jakelua.

Toinen keskeinen teema oli digitaalisten palveluiden kehittäminen. Tähän liittyy sekä painettujen aineistojen digitointi, luettelointipalveluiden ja tiedon tallennus- ja hakujärjestelmien kehittäminen sekä ehkä suurimpana haasteena digitaalisina syntyneiden aineistojen säilyttäminen ja jakeleminen tuleville sukupolville.

Päivien aikana huomasi, että nykyisen kaltainen yksittäisten kirjastojen kokoelmapoliittinen ja säilyttävä toiminta ei ole enää kestävä ratkaisu. Kaikki toimijat etsivät ratkaisuja, jossa kansainvälinen työnjako, uusien teknologioiden ja tietojärjestelmien käyttö mahdollistuu. Tämä tulee avaamaan uusia käyttömahdollisuuksia erityisesti vanhempien vähän käytettyjen aineistojen tarvitsijoille.

Tilaisuuteen liittyi myös illanviettoja, jossa vieraat tutustuivat UEFin Kuopion kampuskirjastoon ja paikalliseen viinitilaan Kallaveden saaristossa. Usean  – kuten myös allekirjoittaneen – matka jatkuu kohti Helsingin IFLA-konferenssia. Allaolevista linkeistä voi tutustua tarkemmin päivien ohjelmiin ja esityksiin.

Linkkejä:

Kuopio I konferenssi: http://www.nrl.fi/anniversary.htm

Kuopio II konferenssi: http://www.nrl.fi/kuopio2/conference.htm

Kuopio III konferenssi: http://www.varastokirjasto.fi/Kuopio3/programme.htm

Kuopio IV konferenssi: http://www.nrl.fi/ifla2012/kuopiosatellite/

Jarmo Saarti

 

Mainokset
Kategoria(t): IFLA, Itä-Suomen yliopiston kirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s