Konferenssi alkaa kokouksin

Oma IFLAni alkoi jo päivää ennen varsinaisen ohjelman alkamista. IFLAn hallinnolliset elimet ja erilaiset komiteat kokoontuvat ennen ohjelman alkamista pitämään kokouksiaan ja samalla viimeistelemään kuluvan vuoden konferenssin ohjelmiaan. Itse olen jäsenenä akateemisten ja tutkimuskirjastojen komiteassa, jonka tavoitteena on edistää tieteellisiin kirjastoihin liittyviä asioita, järjestää ohjelmaosioita IFLAn kokouksiin sekä toimia jäsentensä vertaisverkostona.

Menossa ilmoittautumaan

IFLAn hallinnon vai jakaa karkeasti kahteen: varsinaisiin hallinnollisiin elimiin sekä alakohtaisiin komiteoihin. IFLAn ylin taso päättää järjestön strategisista linjauksista sekä pyörittää organisaatiota, alakohtaiset komiteat puolestaan toteuttavat näitä strategisia päämääriä käytännössä omassa työssään, omalla erityisalueellaan.

IFLAn strateginen työ johtaa siten myös komiteoiden toimintaa. Tällä hetkellä IFLAn viisi keskeistä aloitetta ovat:

 1. Digitaalisten sisältöjen ohjelma
 2. Kansainvälisen kirjastoalan johtajuuden kehittämisohjelma
 3. Kirjastoalan ammatin (profession) kehittämisen ja alan markkinoinnin ohjelma
 4. Kulttuuriperintöjen entisöintiohjelma erityisesti kriisialueille
 5. Monikielisyyden ohjelma

Komiteamme kokouksessa käsittelimme näitä strategisia tavoitteita ja sovelsimme niitä omien sessioittemme järjestämisessä sekä miettiessämme mahdollisia projekteja. IFLAn ohjelma jakautuu samaan tyyliin kuin sen hallinto: yleiseen, kaikille yhteiseen osioon (mm. avajaiset, hallinnollisten toimijoiden sessiot sekä näyttelyt ja iltatilaisuudet) sekä alakohtaisten komiteoiden yhdessä tai yksin järjestämiin sessioihin.

Komiteoiden kokoukset ovat yleensä avoimia kaikille halukkaille: se on hyvä tapa tutustua niiden työhön, erityisesti jos haluaa mukaan IFLAn aktiiviseen toimintaan. Komiteoiden vaalikausi on loppumassa ja ensi talven aikana käynnistyvät uusien jäsenten valinnat, joten kiinnostuneiden kannattaa seurata IFLAn tiedotusta. Tervetuloa tutustumaan komiteamme työhön torstaina 16.8. klo 9.45 – 11.15.

Komiteamme on järjestämässä tänä vuonna kahta sessiota – perinteistä akateemisten kirjastojen kuumien aiheiden sessiota (Hot topics), jossa myös yleisö pääsee osallistumaan keskusteluun (Session 165 15.8. klo 9.30 – 11.30). Se onkin viime vuosina ollut yksi suosituimmista erikoissessioista. Toisena on yhteissessio innovaatioiden johtamisesta yhdessä johtamis- ja markkinointikomitean kanssa (Session 94 13.8. klo 9.30 – 12.45). Keskeisenä komiteoiden konferenssin välisen ajan työnä onkin puhujien hankkiminen ja heidän esitelmiensä arviointi näihin sessioihin; mukaan lukien mahdolliset satelliittiseminaarit ja niiden esiintyjät.

Kokouksemme yleiskeskustelussa näkyivät taas akateemisten kirjastojen globaalit haasteet. Avoin digitaalinen julkaiseminen on kehittymässä, erityisesti kehitysmaat panostavat siihen, mutta myös taloudellisten leikkauksien kohteena olevat kehittyneemmätkin maat ovat alkaneet kannattaa avointa tieteellistä julkaisemista sekä taloudellisten että tieteellisten syiden vuoksi.

Komitean jäseniä kokouksessa

Kirjastojärjestelmät ja niiden kehittäminen on myös ajankohtaista ympäri maalílmaa. Korkeakoululaitos ja kirjastot sen mukana ovat tuleet myös entistä tarkemman arvioinnin kohteeksi: akateemiset kirjastot ovat muuttumassa kokoelmien kerääjistä ja säilyttäjistä palveluiden tuottajiksi omalle kehysorganisaatiolleen ja sen asikkaille kaikkialla maailmassa. Tähän liittyy jatkuva arviointi ja toiminnan kehittäminen. Lisäksi akateemista yhteisöä palvelevat tehtävät: tutkimuksen arviointi bibliometrisin menetelmin, tutkijoiden tiedonhallinnan opastaminen ja tutkimusdatan tallentaminen ovat tulleet keskeisiksi uusiksi tehtäviksi kaikkialla.

Jarmo Saarti

Mainokset
Kategoria(t): Itä-Suomen yliopiston kirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Konferenssi alkaa kokouksin

 1. Maarit Putous sanoo:

  Samoja teemoja oli LIBER-konferenssissakin kesäkuussa Tartossa.
  http://www.utlib.ee/liber2012/index.php
  Ei sinänsä yllättävää, LIBER = Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – Association of European Research Libraries (http://www.libereurope.eu/about)

  Ja tällä hetkellä juna etenee vauhdikkaasti kohti Helsinkiä. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s