Esitelmiä pitämässä ja kuuntelemassa

Aamu alkoi sisällönkuvailun sessiolla, johon minut oli kutsuttu puhumaan Suomen sisällönkuvailun tilasta. Suomalainen osaaminen näyttäytyi sessiossa hyvin: neljästä varsinaisesta puhujasta puolet oli suomalaisia.

Esitykseni runko

Sisällönkuvailu on yhtäkkiä tullut kiinnostavaksi aiheeksi. Sitä kuvasi se, että seminaarissa oli yleisönä melkein kolmesataa henkilöä. Ovensuun avustajien mukaan yksi suurimmista yleisöistä. Kiinnostusta on selkeästi lisännyt se, että toisaalta enää ei ajatella, että tietotekniikka hoitaa automaattisesti tiedonjärjestämisen (vrt. semanttinen web-kekustelu) ja toisaalta uudet web-teknologiat ovat tuoneet mahdollisiksi räätälöidyt verkkokirjastot.

Harvinaisempi kuvakulma sessioihin

Minulla on ollut IFLOissa ollut tapana mennä aina vähintään yhteen ei-oman-alan sessioon. Tällä kertaa valitsin alkuperäiskansojen session. Uuden Seelannin kansalliskirjaston esitys kertoi heidän tavoitteestaan tehdä kirjastosta aidosti kaksikulttuurinen, jopa kaksikielinen.

Alkuperäiskansojen asiaa ajamassa

Suomessa dekolonialismipuhe ei ole noussut vielä tälle tasolle. Mietin, mitä siitä seuraisi, jos meidän kansalliskirjastoa vaadittaisiin aitoon monikulttuurisuuteen eli siihen, että saamelaisuus otettaisiin tasa-arvoiseksi kulttuuriseksi kohteeksi ja että tästä puhuttaisiin saameksi. Näin ei voi varmaan edes ajatella.

Tämän hetken suomalaisen keskustelu ei halua muistaa, että Suomi on ollut kautta historiansa monikielinen ja monikulttuurinen yhteisö ja että se on rikastuttanut kulttuuriamme ja että kulttuurien kohtaaminen johtaa aina jonkin uuden syntymiseen. Näitä ajatellen kohti illan kulttuurijuhlaa…

Jarmo Saarti

Mainokset
Kategoria(t): Itä-Suomen yliopiston kirjasto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s