Viimeiset esitykset ja lounaat

Aamuni alkoi komiteamme Hot topics –sessiolla. Puhujina olivat Andreas Degkwitz, Ellen Petraits ja Jayshree Mamtora. Andreas käsitteli avointa julkaisemista ja avointa dataa ja saksalaisia keskitettyjen digitaalisten kirjastopalveluiden hankkeita. Mielenkiintoinen rinnastus häneltä oli, kun hän vertasi avoimen tieteen verkkoliikettä humboldtilaisen sivistysyliopiston ajatusten jatkamiseen nykyaikana.

Hot Topic session pöydät täyttyivät taas

Ellen puhui transliteracysta ja me mielsimme komiteamme sihteerin kanssa korkeakouluympäristössä sen akateemiseksi informaatiolukutaidoksi eli kaikiksi niiksi taidoiksi, jota akateemisesti koulutettu henkilö tarvitsee työssään ja opiskelussaan. Tässä pelkät akateemiseen tutkimukseen liittyvät taidot eivät enää riitä vaan erilaisten viestimien, viestinnän ja tiedonhankinnan taidot ovat tulleet vähintään yhtä tärkeiksi.

Jayshree puhui puolestaan akateemisten huippututkijoiden tarpeiden huomioimisesta akateemisissa kirjastoissa. Kaikki maailman yliopistot näyttävät haluavan olla maailman parhaita tutkimusyliopistoja ja tästä seuraa se, että niiden huippututkijoiden tietopalvelut tulevat keskeisiksi kirjastojenkin palveluiksi. Tähän liittyvän hyvän kysymyksen esitti eräs kuulija, kun hän pyysi puhujaa määrittelemään huippututkimuksen. Lopputulos oli, että se on täysin sumea käsite ja osin hypetystä: kaikki yliopistolaiset tarvitsevat korkeatasoisia tietopalveluita ja korkeatasoista opetusta tiedonhankinnan ja monimediaisen viestinnän taidoissa.

Vapaaehtoiset auttavat esiintyjiä mm. kun heidän muistitikkunsa jää hotellille

Hot topics sessioon liittyy elimellisenä osana pöytäkeskustelu. Suomalaiseen tapaan melkoinen osa yleisöstä karkasi keskusteluosan alkaessa. Mutta me jotka jäimme paikalle saimme vaihdettua mielenkiintoisia kuulumisia kollegoidemme kanssa. Omassa pöydässä huomasin, että e-julkaisuarkistot ovat tulossa ympäri maailmaa ja avoin e-julkaiseminen etenee huolimatta tekijänoikeusongelmista. Jopa entisen itäblokin ja Afrikan maissa on alkanut tapahtua nopeaa kehitystä.

Viimeinen ponnistus (Kuva Lassi Lager.)

Session loputtua kävi pitämässä viimeisen esitykseni tällä kertaa. Esittelin näyttelyalueella suomalaisten yliopistokirjastojen viimeaikaista kehitystä. Sen jälkeen veimme Hot topics -session puhujat lounaalle ja sain markkinoitua Suomea matkailumaana ja todistettua yhdysvaltalaiselle kollegalle, että Suomessakin on partiolaisia. Saksalaista kollegaa en taasen saanut ihan vakuuttuneeksi siitä, että Suomi ei todellakaan ollut osa Neuvostoliittoa kylmän sodan aikana. Suomella ja meillä suomalaisilla on vielä paljon tekemistä maamme yleistietouden viemiseksi ulkomaille. (Harmi, ettei IFLAn eilisessä kulttuurijuhlassa puhuttu ja esitelty suomalaista kulttuuria laajemmin – tämän kommentin kuulin myös vierailtamme.)

Lounaalla esiintyjien kanssa

Sitten äkkiä Ateneumiin katsomaan erinomainen Helene Schjerfbeckin näyttely. Ja keksin täysin epätieteellisen selityksen hänen myöhäiskauden tyylillensä. Vuosisadan vaiheessa hänellä oli niin paljon opetus- ym. töitä, ettei hän ehtinyt viimeistelemään klassisia maalauksiaan ja tästä kehittyi luonnosmainen modernistinen tyyli, joka alkoi sitten riisuuntua siitä jopa luonnosten luonnoksiksi. Illalla pidimme vielä komiteamme jäähyväisillallisen ja sen jälkeen kävin katsomassa Musiikkitalon mahtavan pyyntituoreen hauen.

Ja kuten Tuulevi kirjoitti, suomalaisessa mediassa ei konferenssia ole noteerattu käytännössä ollenkaan. Ilmeisesti on niin, että sivistystehtävä on unohtunut lopullisesti sanomalehdiltämme. Madonnan konsertista Hesari julkaisi jopa biisilistan, joka on tietysti erittäin tärkeää tietoa suomalaisille…

Mutta ilmat ovat suosineet konferenssia lämpimällä auringonpaisteella. Se on helpottanut sosiaalisten kontaktien luomista ja näyttänyt Helsingin kaikessa kauneudessaan vieraillemme.

Pohjoisen ihmiset ihmettelevät aurinkoa etelän maalikylissä

Jarmo Saarti

Mainokset
Kategoria(t): Itä-Suomen yliopiston kirjasto Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Viimeiset esitykset ja lounaat

  1. tuuleviovaska sanoo:

    Börje-koira on sentään päässyt tänään MTV:n uutisten loppukevennykseen.

    Kuluttaja-lehti on tekemässä juttua e-kirjoista.

    FAIFE:n speakers’ cornerin luulisi jotain herättäneen, kun oli sentään Sanomatalossa?

    Kirjastot siis esillä. Konferenssi ei – miksi olisikaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s