Haaviin tarttunutta

Ensikertalainen on ollut vilinästä ihmeissään ja ihan haavi auki! Parin päivän aikana on tullut jo seurattua useita esityksiä, joista tässä on muutamia poimintoja.

Sessio 139. (Acquisitions and collection development treating print in an increasing digital collections: issues, dilemmas and directions).  Peter Mayr esitteli kiinnostavan asikaslähtöisen hankintamallin (EVA), jossa kaukopalvelupyyntöjä käsitellään automaattisesti tietyin kriteerein, ja jos ao. kriteerit täyttyvät, pyyntö siirtyykin tieteenalan vastuuinformaatikolle hankintaesitykseksi. Lisätietoja löytyy osoitteesta http://conference.ifla.org/sites/default/files/files/papers/wlic2012/139-lopez-en.pdf Samassa sessiossa olleen Alex Byrnen esityksestä Tarja jo kirjoittikin.

Sessio 159. Siva Vaidhyanathanin plenary session oli myöskin mielenkiintoinen. Vaidhyanathan mm. kummasteli Googlen intressejä organisoida koko maailman tieto ja tehdä siitä kaikkien saavutettavaa. Hänen mielestään se homma kuuluisi enemmän ei-kaupallisille toimijoille. Hän haastikin kirjastoja esim. UNESCON johdolla aloittamaan vastatoimena Googlelle Human Knowledge Projectin yhteisen, kaikille tarjolla olevan maailmanlaajuisen tietovarannon keräämiseksi.

Sessio 163. (E-journals, use data and negotiations with vendors). Sessiossa esiintyi mm. Lorraine Estelle, joka varoitti miettimään tarkkaan, mitä toivoo. E-lehtiä tilattaessa toiveena saattaa olla, että lehden hinta perustuisi lehden käyttöön eikä vähän käytetyistä lehdistä tarvisisi maksaa niin paljon. Hinnoittelumalliksi onkin kehitetty Value Based Pricing, jossa tilaajaorganisaatiolle arvokkaita lehtiä ovat tietenkin ne, joita käytetään organisaatiossa paljon. Mitä enemmän lehteä käytetään, sen kalliimpi se tilaajalle on. Ja sittenpä voipi käydäkin niin, että kalliista lehdistä tuleekin vielä kalliimpia! Kustantajalle ei kuitenkaan käytännössä tule sen kalliimmaksi, ladataanko joitain artikkeleita paljon vai vähän. Ja digivarantohan ei kulu lataamalla loppuun!

Mainokset

Tietoja kaarinamerilainen

Tietoasiantuntija (e-aineistot) Itä-Suomen yliopiston kirjasto, Verkkoresurssipalvelut
Kategoria(t): Itä-Suomen yliopiston kirjasto Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Haaviin tarttunutta

  1. kaarinamerilainen sanoo:

    Siva Vaidhyanathanin plenary sessiosta ovat bloganneet muutkin. Katso hyvä blogiteksti: http://konferensrapport.wordpress.com/2012/08/15/plenary-session-onsdag/ (på svenska)”

  2. tuuleviovaska sanoo:

    Aika uhkarohkea malli on tosiaan sellainen, jossa lehden hinta perustuu sen käyttöön. Kustantajalle hyvä, kirjastolle ei. Kustantajan kuluihin käytön määrä ei tosiaankaan vaikuta.

    Vastaavaa malliahan on kokeiltu e-kirjakokoelmissa. Puhutaan asiakaslähtöisestä hankinnasta, jossa e-kirja tulee kirjaston ”hankittavaksi” (= maksettavaksi), kun tietty määrä käyttökertoja täytyy. Vaarallista?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s