RAFLAAVAA?

Olen hieman mattimyöhäinen bloggaaja. Joskus jokin asia tai ajatus jää kuitenkin kummittelemaan mieleen. Tällainen kummittelija on yksi Tampereen IFLA-satelliitin esitys, jonka pitivät Länsi-Englannin yliopiston kirjaston edustajat Judith Stewart ja Sandra Clark otsikolla ”We are all librarians now: evolving practices for supporting the University community”. Mikä esityksessä jäi minua askarruttamaan? Judith ja Sandra kertoivat kirjastossaan tehdystä muutoksesta, joka lähti seuraavasta ajatuksesta: kirjaston asiakkaat eivät tee eivätkä näe eroa kirjastovirkailijoiden kesken. Jokainen kirjastossa työskentelevä on kirjaston asiakkaille sekä painetun että elektronisen kokoelman asiantuntija, tiedonhaun ja informaatiolukutaidon asiantuntija, luetteloinnin ja sisällönkuvailun asiantuntija, ja jokainen tiskin takana seisova osaa varmasti myös opastaa sekä kopiokoneiden, tietokoneiden että muiden härpäkkeiden kanssa. Kyseisessä kirjastossa oli herännyt myös kysymys, miksi ”korkeapalkkaisten” informaatikkojen työaikaa käytetään istuttamalla heitä lainaustiskillä vastailemassa kysymyksiin ”mistä tämä kirja löytyy” tai ”onko teillä paperiliitintä”. (Ja tässä kohtaa haluan korostaa, että referoin esitystä, en omia ajatuksiani).

Esittelijöiden kirjastossa perinteinen malli ”informaatiolukutaito ja sen edistäminen on tiettyjen alakohtaisesti koulutettujen informaatikkojen suojeltua omaisuutta” oli tietoisesti rikottu. Koko asiakaspalvelussa työskentelevä henkilökunta sitoutettiin kehittämään omaa informaatiolukutaitoaan riippumatta virkanimikkeestä. Ajatuksena oli tarjota asiakkaille henkilökunta, joka osaisi opastaa niin tiedonhaussa, kuin varausten teossa, lainojen uusimisessa ja muissa (Sandran ja Judithin mukaan) rutiinitöissä. Jokainen asiakaspalvelussa työskentelevä vastasi asiakkaiden kysymyksiin (olivat ne mitä tahansa) joko kasvokkain, sähköpostitse tai chat-palvelun kautta.

Muutos vaati paljon työtä, mutta tulokset olivat erittäin positiivisia. Alkukankeuden, riittämättömyyden ja vaatimattomuuden tunteiden ja ehkä myös ajatuksen ”miksi minun pitää tehdä näitä töitä kun eihän minulle niistä mitään ekstraa makseta” jälkeen muutos oli otettu vastaan ilolla. Sandra ja Judith näyttivät meille videoleikkeitä kirjastonsa virkailijoista, jotka kertoivat omista tuntemuksistaan. Keskeisin sanoma oli: työ on saanut paljon uutta sisältöä, ja vaikka alussa jännittikin, on ollut voimaannuttavaa huomata, että osaa ja pystyy. Kysyttäessä yhdeltä vanhemmalta kirjastovirkailijalta ”Miltä työsi tänä päivänä tuntuu” oli vastaus yksiselitteinen ”I just love it”.

Mainokset
Kategoria(t): Itä-Suomen yliopiston kirjasto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: RAFLAAVAA?

  1. Onkohan niin, että Länsi-Englannin yliopiston kirjastossa on toteutettu vain se, mikä meillä jossain määrin on jo arkea? Vai onko siellä menty niin pitkälle, että kaikki tekevät kaikkia töitä palkkatasosta riippumatta?

  2. riittaholopainen sanoo:

    Tavallaan näinkin. Kyseisessä yliopistossa muutos oli viety kuitenkin niin pitkälle, että ”perinteisessä” asiakaspalvelussa ei enää informaatikkoja istutettu. Informaatikot tulivat tarvittaessa paikalle, mutta lainausvuoroja heillä ei enää ollut. Yksi videoklipissä esiintynyt kirjastovirkailija kuvasi käytänteitä ennen ja nyt: ennen kun joku kysyi jotain tiedonhaulta haiskahtavaakaan, hän ohjasi asiakkaan informaatikon tiskille ja jäi aina miettimään, että olisipa kiva kuulla mitä kysymykseen vastattiin. Nyt hän itse sitten on se, joka kysymykseen vastaa. Esityksessä ei tullut tarkemmin esille se, milloin informaatikot nykyään astuvat kuvaan, eli onko heillä käytössä jokin ”tilaa aika informaatikolta”-systeemi vai mikä. Luulen, että kyseisessä kirjastossa on alkujaan ollut hyvinkin tiukka jako siitä, mikä työ kuuluu kellekin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s