Kauas pilvet karkaavat?

Jäin heti IFLAn jälkeen lomalle ja olen tarkastellut pilviä viime päivät lähinnä marjapensasperspektiivistä, mutta ajattelin näin sadepäivän kunniaksi kirjoittaa vielä yhden blogiartikkelin pilvistä.

Erilaisia pilviä ja pilvipalveluja käsiteltiin IFLA-konferenssissa oman sessionsa ”Cloud computing: its impact on privacy, jurisdiction, security, lawful access, ownership and permanence of data (Session 90)” lisäksi useassa muussa yhteydessä. Pilvipalveluja voidaan hyödyntää tutkimusdatan tallennuksessa ”The role of libraries in data curation, access and preservation: an international perspective (Session 116)” ja mm. varmuuskopiointiin pilvipalveluja ehdotettiin yhdeksi ratkaisuksi sessiossa 216 ”Continuity in the face of digital disasters: Disaster planning and recovery for digital libraries”. OCLC:n WorldShare-palvelu on maailmanlaajuinen pilvipalvelu kirjastoille ja sitä esiteltiin sessiossa 142, ”OCLC WorldShare: Cloud Computing, Webscale, and Building the Future with Libraries”.

Pilvessä voivat olla palvelimet, tiedostot, sovellukset ja palvelut. WorldShare on esimerkki kokonaisratkaisusta, jossa pilvessä ovat käytännöllisesti katsoen kaikki edellä mainitut. Pilvipalveluitten avulla saavutetaan merkittäviä kustannussäästöjä laiteinvestoinneissa sekä ylläpitokustannuksissa. Erityisosaamista vaativaa teknistä henkilöstöä ei tarvita paikallisesti ja palvelun kapasiteettia voidaan muuttaa kysynnän mukaan joustavammin. Palvelimet ja muut laitteistot on helpompi pitää ajan tasalla, kun niistä vastaa pilvipalvelujen tarjoaja paikallisen organisaation sijaan. Käyttöönotto on nopeampaa kun palvelujen tarjoajalla on yleensä tarvittava palvelinkapasiteetti ja henkilöstö joko olemassa tai nopeasti hankittavissa.

Pilvipalveluihin liittyy kuitenkin myös paljon riskejä ja lainsäädännöllisiä sekä käytännön juridisia ongelmia. Pilvipalveluja markkinoidaan sillä, että palvelujen ostajan ei tarvitse edes tietää, miten palvelut tarkkaan ottaen tuotetaan ja mitä teknisiä ratkaisuja taustalla on. Toisaalta pilvipalveluja käyttävällä organisaatiolla on kuitenkin vastuu ja tiedotusvelvollisuus käyttäjille/asiakkaille siitä, miten heidän tietojaan käsitellään, minne niitä tallennetaan ja millä tavalla. Verkon kautta siirrettävä data on urkinnan ja seurannan kohteena yhä useammin ja se on suojattava hyvin. Yksittäinen harmittomalta tuntuva tieto yhdistettynä verkosta urkittuun muuhun dataan voi paljastaa yksityistietoja henkilön tietämättä.

Kansainvälisten palvelujen lainsäädännölliset pulmat ovat oma ongelmakenttänsä. Yksityisyyttä/henkilötietoja ja verkkoon tallennetun aineiston käyttöä koskeva lainsäädäntö on hyvin erilainen eri maissa ja maanosissa. Tilanne on sekava ja selkeitä vastauksia juridisiin ongelmiin ei ole olemassa. Patrick D. Flahertyn esitykseen “Stormy weather: jurisdiction over privacy and data protection in the cloud” kannattaa tutustua.

Itseäni mietityttää, että jos Googlekin voi Siva Vaidhyanathanin mukaan olla kuollut 10 vuoden kuluttua, niin kirjastojen tulee valita yhteistyökumppaninsa erittäin tarkasti, jos haluavat taata pilvipalvelujensa laadun ja pysyvyyden myös tulevaisuudessa.  Onko kaupallinen yritys paras yhteistyökumppani palvelujen tarjoajana vai ei? Palvelujen tarjoaminen pilvissä luottaen tietoverkkojen katkeamattomaan toimivuuteen on myös ongelmallista. Tietoverkon lisäksi sähköverkotkin ovat haavoittuvaisia ja helposti voi tulla tilanne, että kaikki pilveen tai pilviin tallennettu data, sovellukset ja palvelut ovat saavuttamattomissa. Pahimmillaan pysyvästi.

”Kauas pilvet karkaavat, turhaan niitä tavoitat. Kauas pilvet karkaavat, niin minäkin.”

Mainokset
Kategoria(t): Itä-Suomen yliopiston kirjasto Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s